Na rubu filozofije: Derrida i Freud - Matijašević, Željka (Array, 2008)
Tekst raščlanjuje Derridaovo razmatranje Freudova pojma nesvjesnog, budući da Derrida smatra da su Freudove različite metafore nesvjesnog - od neurološkog modela do čarobnog bloka - izazvane upravo činjenicom da stari koncepti nisu mogli poslužiti Freudovoj psihoanalizi te Freudovo iznalaženje metafora dovodi u vezu sa svojim pojmom différance, smatrajući istovremeno kako Freud time zadaje ozbiljan udarac metafizici jer nesvjesno izmiče svakom upisivanju u već postojeće pojmove logocentrizma, a svoje tragove ostavlja upravo izmičući metafizici prisutnosti. Drugi dio teksta analizira Derridaovu dijagnozu Freudova povratka u metafizički okvir što se događa u kasnim Freudovim tekstovima čime se njegova teorija razotkriva kao prisila ponavljanja starih koncepata prve energetske faze ili, putem prijenosa, kao upisivanje samog Freuda u interpretativne činove psihoanlize, što dovodi do "autotanatografije".