Usporedba faktorskih struktura testova D-48 i D-70 - Matešić, Krunoslav; Matešić, Krunoslav ml.; Brajša-Žganec, Andreja Ružić, Valentina (2008)
Provedeno je ispitivanje karakteristika Testa Domino 48 na učenicima osnovnih škola (N=497) i učenicima gimnazija (N=512). Ispitivane su, također, karakteristike Testa Domino 70 na učenicima gimnazija (N=259) i odraslim osobama u selekcijskoj situaciji (N=704). Međusobna usporedba je pokazala da su zadaci na Testu D-70 teži i primjereniji osobama s višim stupnjem obrazovanja. Usporedba faktorske strukture pokazala je da je ukupna količina objašnjene varijance veća kod Testa D-48, te da se mogu izolirati tri faktora (edukacija, simboličko rezoniranje i perceptivno rezoniranje)koja objašnjavaju 32, 3% ukupne varijance. Za Test D-70 izolirana su dva faktora (edukacija i somboličko rezoniranje) koji objašnjavaju 19, 6% ukupne varijance.
Projekt MZOS
HRV