Nelinearni razvoj medicine u staroj Mezopotamiji - Čavka, Mislav (Array, 2006)
Cilj : Analiza 6 antičkih izvora Metode : Proučavanje prijevoda drevnih dokumenata Zaključak : Medicina se kao znanost javlja vrlo rano, vjerojatno već u zoru civilizacije. Pred kraj trećeg tisućljeća glinena pločica svjedoči o kompleksnosti sumerske farmakologije. Tehnike se njeguju i prenose sa koljeno na koljeno. Za vrijeme Hammurabijevog kraljevanja u 18. stoljeću pr. n. e. struka postiže velik ugled i zamjetnu vještinu. No strah od rigoroznih kazni (oko za oko, zub za zub) i kasniji gubitak samostalnosti usporavaju napredak ove grane znanosti. Tijekom vremena sve se više oslanjaju na nadnaravne sile i na kraju ukoliko možemo vjerovati Herodotovim djelima, liječnička profesija prestaje postojati. Iako se bogovi i demoni ne spominju u početku, ne znači da se nije u njih vjerovalo. Kasnije se množe i mogao bi se od njih složiti jedan manji panteon. Ipak iznad svih se uzdiže božica Ninisina ili Gula, koja zadržava titulu iscjeljiteljice crnoglavog naroda - Sumerana, a kasnije i ostalih naroda u Mezopotamiji.