Simbolička funkcija likova u romanu "Magla i mjesečina" Meše Selimovića - Majić, Ivan, kroatist (2008)
U radu se analizira funkcija likova u romanu "Magla i mjesečina" Meše Selimovića. Raspodjelom različitih semantičko-ideoloških karakteristika, svaki lik postaje, osim osnovne funkcije koju zauzima unutar pripovjedne priče, i nositeljem određenih simboličkih kategorija čije međusobno ukrštanje, osim dinamike koju time priča dobiva, rezultira i dramatskom napetošću. Shodno tome, fabularna konstrukcija i dinamičnost romana uslijed specifične organizacije likova otvaraju mogućnost različitih čitanja ovoga romana.
Projekt MZOS
HRV