Delež maščobe v telesni strukturi študentov Fakultete za telesno kulturo v Zagrebu. - Mišigoj-Duraković, Marjeta; Gošnik-Oreb, Jelka (1995)
Cilj analize je bil ugotoviti količino telesne maščobe ter udeležbo maščobne komponente v skupni telesni teži pri študentih prvega letnika študija na različnih fakultetah Univerze v Zagrebu. Izpeljano je bilo antropometrično merjenje s posebnim ozirom na dimenzije podkožnega maščobnega tkiva ter odstotne udeležbe "rezervne" maščobe v telesni strukturi študentov. Vzorec so predstavljali 204 študentje Fakultete za telesno kulturo in 201 študent drugih fakultet Univerze v Zagrebu. Rezultati so pokazali da imajo študentje Fakultete za telesno kulturo že na začetku študija manj podkožnega maščobnega tkiva. Izračunani odstotek telesne maščobe v sestavi telesa (15, 4%) je nižji pri študentih Fakultete za telesno kulturo kot pri študentih drugih fakultet (17, 7%). Brez dvoma gre za že pri samem vpisu selekcionirano populacijo študentov, ki ima manjšo količino "rezervne" tolšče in bolj razvito "nemaščobno" maso. Takšna sestava telesa daje prednost pri izvajanju večine motoričnih nalog.
SLV