Društvena evaluacija znanstveno-tehnologijske i inovacijske politike u Hrvatskoj: zašto nam je potrebna? - Švarc, Jadranka; Lažnjak, Jasminka (2008)
Svrha ovoga članka jest uputiti na značenje i ulogu društvene evaluacije znanstveno- istraživačkih i inovacijskih politika i programa te mogućnost primjene društvene evaluacije na inovacijski sustav i programe u Hrvatskoj. Stoga se u članku iznosi sažet pregled razvoja evaluacijske prakse znanstveno-tehnologijske i inovacijske politike u svijetu i u Hrvatskoj kao i teorijski koncepti u ekonomiji i drugim društvenim znanostima koji su utjecali na njihovo formiranje. U članku se nadalje obrazlažu teorijski izvori socijalne evaluacije koji počivaju u socijalnoj teoriji inovacija i teoriji nove inovacijske paradigme te se raspravlja o dosezima i ciljevima socijalne evaluacije. Zaključuje se da je cilj socijalne evaluacije utvrditi sociokulturne i političke faktore koji čine niz međusobno povezanih fenomena koji uzrokuju „ institucionalne deficite“ inovacijskog sustava. Također se tvrdi da je razumijevanje tih faktora u sklopu inovacijske politike u Hrvatskoj od većeg značenja za povećanje nacionalnoga inovacijskog kapaciteta i samu tranziciju u društvo znanja, od standardnih ekonomskih metoda procjene uspješnosti programa. Konačno, predlaže se model socijalne evaluacije hrvatskoga inovacijskog sustava i politike putem evaluacije programa HITRA-TEST.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV