Zbilja je odraz jezika ili orječivanje australskog kontinenta - Klepač, Tihana (Array, 2009)
Europska percepcija Australije kao zemlje čudnosti ima korijene u prvim europskim zamišljajima Antipoda odnosno u najranijim opisima kontinenta s kojim su se Europljani susreli. Potonji određuju australske specifičnosti u smislu njihova odstupanja od europskih normi, postavljajući Europu kao « ; amblem ljudskog života» ; (Carter). Članak prikazuje ljudsku percepciju kulturološki reguliranom, te otkriva u kojoj je mjeri rani australski putopisni diskurs reguliran konvencijama žanra. Putopis stoga nije prikaz već zamišljaj Australije, primjer « ; orječivanja» ; kontinenta (Spivak), uvođenje u razmjenu kulturnih dobara