Središnji izvršitelj - unitarna komponenta ili različiti moduli? - Vranić, Andrea (Array, 2007)
U modelu radnog pamćenja Baddeleya i Hitcha (1974) središnji izvršitelj je strateška komponenta ograničenog kapaciteta koja nadzire usmjeravanje pažnje, organizaciju informacija, te kontrolu procesa pretraživanja kod dosjećanja. Iako najintrigantnija, središnji izvršitelj je ujedno i najslabije istražena komponenta modela radnog pamćenja, a njegova modularnost ili unitarnost je još uvijek predmet rasprava. Ovo je istraživanje provedeno s ciljem ispitivanja moguće modularne prirode središnjeg izvršitelja. U paradigmi podjele pažnje sudionici su izvršavali zadatak pamćenja slušno zadane liste riječi uz istovremeno obavljanje sekundarnog, vidno zadanog zadatka. Pritom je sekundarni zadatak pripadao istoj (verbalni zadatak) ili različitoj domeni (numerički zadatak) od primarnog zadatka. Slabiji uradak u jednom od dva istovremena zadatka u situaciji kada se obavljaju zadaci iz iste domene u usporedbi s obavljanjem zadataka iz različite domene, upućivalo bi na modularnu prirodu središnjeg izvršitelja. U istraživanju nisu pronađene razlike u uspješnosti obavljanja primarnog zadatka ovisno o vrsti sekundarnog, što govori u prilog hipotezi da je središnji izvršitelj unitarna, prije nego modularna komponenta radnog pamćenja.