Povijest imena naselja Sveta Marija - Frančić, Anđela (Array, 2008)
Autorica prati postanak i imenovanje međimurskog naselja Sveta Marija kroz povijest. Pokazuje da je današnje naselje nastalo spajanjem Altarca i Družilovca te da je ojkonim Sveta Marija motiviran imenom svetice kojoj je posvećena crkva u selu. Prozirnost riječi od kojih je ime sastavljeno razlog je njegova latiniziranja (Sancta Maria) i mađariziranja (Szent Maria) u latinskim ili mađarskim jezikom pisanih dokumenata. U vrijeme posvemašnje mađarizacije, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, naselje je preimenovano u Muraszentmaria. Odlaskom Mađara ime neko vrijeme glasi Sveta Marija na Muri, a potom se mijenja u Marija na Muri. Staro ime Sveta Marija vraćeno je naselju 1990.