Psihologijski aspekti istraživanja okolinskih opasnosti - Čorkalo, Dinka (Array, 1992)
U radu su opisana psihologijska istraživanja okolinskih opasnosti. Predložena je difinicija okolinskih opasnosti, te dan pregled istraživanja s obzirom na podjelu okolinskih opasnoti na prirodne i tehnološke. Upozoreno je na sličnosti i razlike prirodnih i tehnoloških hazarda, na činjenicu da ih ljudi različito percipiraju, te na nužnost multidimenzionalnog pristupa percepciji okolinskih opasnosti. Također su razmatrane posljedice koje na ljude ostavlja doživljaju prirodne ili tehnološke katastrofe. Razmatrane su sličnosti i razlike u percepciji rizičnosti uporabe pojedinih tehnologija laika i eksperata, kao i faktori koji su u osnovi tih razlika. Dan je opširan pregled istraživanja stavova laičkih i ekspertnih skupina prema uporabi pojedinih vrsta tehnologija, posebno nuklearne tehnologije.