Primorski Bunjevci Krivopućani na području Virovitice (studija slučaja unutarnje migracije) - Marijeta Rajković (Array, 2007)
U radu se prikazuje studija slučaja unutarnje, homogene migracije na primjeru preseljenja skupine ljudi iz ruralnog prostora s obronaka primorske strane podno Velike Kapele (Krivi Put) u također ruralni prostor druge regije Republike Hrvatske, u okolicu Virovitice (Rezovačke Krčevine i Podgorje). Prikazuju se dobrovoljne migracije tijekom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća. Navode se ekonomski razlozi preseljenja, sjećanja na selidbu, opisuje život u novoj sredini s naglaskom na posljedice migracijskih mobilnosti (primjerice granice između dviju skupina, kulturne procese, translokalizme). Uočavaju se remigracije kod druge i treće generacije migranata, ali i očuvanje svijesti o bunjevačkom identitetu.