Slavonski dijalekt u udžbenicima hrvatskoga jezika i književnosti - Petrović, Bernardina; Brač, Ivana (2008)
Odnosu se hrvatskoga standardnoga jezika i hrvatskih dijalekata u okviru osnovnoškolske i srednjoškolske nastave hrvatskoga jezika i književnosti mora pristupati odmjereno i promišljeno. Izvornom je hrvatskom govorniku važno ne samo ovladati normama hrvatskoga standardnog jezika nego i sustavno njegovati zavičajni idiom. U radu se raspravlja o statusu slavonskoga dijalekta – najarhaičnijeg hrvatskog štokavskog sustava – u osnovnoškolskim i srednjoškolskim udžbenicima hrvatskoga jezika i književnosti i autorskim postupcima u obradbi nastavnoga materijala.
Projekt MZOS
HRV