Prilog poznavanju kulturnopovijesne metode u hrvatskoj etnologiji i raspravi o njoj - Černelić, Milana (Array, 2007)
Autorica u članku ukazuje na teorijsku neutemeljenost i neargumentiranost kritike kulturnopovijesne metode, koja proizlazi iz nerazumijevanja i ne(pre)poznavanja što je zapravo ta metoda i kakvi se rezultati njezinom primjenom mogu postići. U kraćim poglavljima osvrće se na osnovne primjedbe koje se upućuju ovoj metodi: zastarjelost, teorijska neutemeljenost, jednostranost, jednodimenzionalnost, statičnost, izvankontekstualnost, ahistoričnost. Argumentirano ih opovrgava i ukazuje na osnovnu pogrešku kritičara kulturnopovijesne metode, koji u kritici polaze od kriterija drugih i različitih metodičkih pristupa. Zaključuje da su nedostaci koji joj se pripisuju zapravo njezina prednost u odnosu na druge metode.