Osor - benediktinski crkva i samostan Sv. Petra - Čaušević-Bully, Morana; Marić, Iva; Bully, Sébastien Jurković, Miljenko (2007)
U okviru znanstvene suradnje Međunarodnoga istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu i istraživačkog centra ARTeHIS C.N.R.S.– a iz Dijona pokrenut je dugoročni projekt istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu. Istraživanja se odvijaju u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture RH u Rijeci, koje je osiguralo i veći dio sredstava za izvedbu ovoga projekta, čiji je krajnji cilj konzervacija i revalorizacija ovoga iznimnoga spomenika kulture. U prvoj kampanji arheoloških istraživanja napravljen je detaljan snimak postojećeg stanja, dakle zidova sačuvanih u elevaciji, te onih pronađenih u istraživanjima pedesetih godina 20. stoljeća. Nadalje, otvoreno je i nekoliko klasičnih sondi koje su omogućile i izradu točnijeg tlocrta crkve. Naime, do sada se smatralo da je centralna apsida polukružna, no na temelju istraživanja jasno je uočen njezin poligonalni vanjski plašt. Istočno od južne apside otvorena je manja sonda, kojom su ustanovljene barem dvije faze njezine gradnje: moguća poligonalna apsida prve faze, te polukružna apsida povrh nje. U sondi otvorenoj u cijeloj dužini crkve na pretpostavljenom položaju sjeverne kolonade ustanovljeni su ostaci neprekinutog stilobata, djelomice uništenog kasnijim ukopima. Pred postojećim pročeljem, otvorena je veća sonda kojom se utvrdila izvorna dužina broda crkve, ali i postojanje vestibula s ostacima pripadajuće podnice.
Projekt MZOS
ENG