Sakupljanje novca na kolač za nevjestu - Černelić, Milana (Array, 2008)
Autorica u ovome radu razmatra pojavu specifičnog običajnog postupka sakupljanja novca na kolač, koji je prvenstveno namijenjen nevjesti. Taj je običaj potvrđen samo u podunavskih Bunjevaca u južnoj Mađarskoj, a traga joj ima i u primorsko-ličkih Bunjevaca u nešto drugačijem obliku (nevjesta dijeli komadiće kolača svatovima, koji su joj za to dužni platiti). Autorica smješta ovaj element običaja u širi prostorni kontekst. U suodnosu s ranije utvrđenim elementima slične prostorne distribucije zaključuje kako je njihov karakterističan raspored na prostoru jugoistočne Europe rezultat prožimanja slavenskog i starosjedilačkog kulturnog sloja koji su imali utjecaja i na etnokulturno oblikovanje osebujne hrvatske etničke grupe Bunjevci.