Planine i morlački svijet u Dalmaciji: ekohistorijski osvrt - Šarić, Marko (2010)
Koristeći se ekohistorijskim teorijskim postavkama, autor problematizira složene međuodnose prostornih i antropogenih struktura planine i "morlačkog svijeta". na primjerima tri najvažnije planine u dalmaciji (Velebit, Dinara, Biokovo), analizira se interakcija njihovih prirodnih obilježja i morlačkog povijesnog fenomena, tj. složeni odnosi unutar uzročno-posljedičnog lanca: prirodni okoliš - društveni odnosi - gospodarski sustavi - kulturni obrasci.
Projekt MZOS
HRV