Prikaz knjige: Relacijski identiteti. Prilog istraživanju identiteta hrvatskog društva (Priredio Ivan Cifrić) Hrvatsko sociološko društvo/Zavod za sociologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Zagreb, 2008. 336 str. - Žažar, Krešimir (2008)
Zbornik "Relacijski identiteti" produkt je rada na dva znanstveno-istraživačka projekta: "Modernizacija i identitet hrvatskog društva" te "Modernizacija i identitet hrvatskog društva. Sociokulturne integracije i razvoj". Njegova je namjera dvostruka: s jedne strane, u zborniku se obrazlaže i empirijski se argumentira koncept relacijskih identiteta a, s druge se strane, iznose rezultati empirijskog istraživanja provedenog u okviru projekta. Navedeno istraživanje provedeno je 2004. godine na reprezentativnom uzorku od 1202 ispitanika te je njime obuhvaćena cijela Hrvatska. Kompozicijski gledano, zbornik je sastavljen od 3 dijela. U prvom dijelu razmatraju se diferentna teorijska i konceptualno-metodološka pitanja. Analiza rezultata empirijskog istraživanja predstavljena je u drugom dijelu knjige dok treći dio sadrži bibliografiju radova objavljenih u okviru projekta i tablični pregled empirijskih rezultata istraživanja.
Projekt MZOS
HRV