Sustav uzbunjivanja građana: ergonomska analiza i prijedlog za poboljšanje - Šverko, Branimir (Array, 1992)
Provedeno ispitivanje pokazalo je da 15% ispitanih građana ne znani jedan znak uzbunjivanja, a nitko ne pozna svih šest znakovapostojećeg sustav uzbunjivanja. Analizirani su nedostaci starogsustav i predloženo je njegovo poboljšanje. Novi sustav sadržičetiri znaka uzbunjivanja: opću opasnost, zračnu opasnost, opasnost od požara i prestanak opasnosti. Signali za ova četiristanja izabrani su na temelju vlastitog istraživanja i analizesituacije u drugim zemljama. Predložene su mjere za potpunijerazglašavanje uzbuna, jer sadašnje uzbune ne dopiru do svihgrađana. Na kraju su dane i sugestije za njegovu popularizaciju, jer ni jedan sustav uzbunjivanja ne može biti uspješan ako gagrađani ne poznaju.