Kiborzi i "djeca po narudžbi" Prilog sociološkom istraživanju osnova cyber kulture - Nikodem, Krunoslav (Array, 2009)
Rad se temelji na teorijskoj analizi pojma i koncepcije cyber kulture, odnosa religije i tehnologije i suvremenog sociokulturnog stanja zapadnih društava, te na empirijskoj analizi biogenetičkih i kibernetičkih koncepcija ljudskoga. U empirijskom smislu rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja o različitim aspektima biotehnologije, bioetike i cyber kulture koje je provedeno tijekom travnja i srpnja 2005. godine na prigodnom uzorku studenata zagrebačkog sveučilišta (N=492). Istraživanje je provedeno metodom ankete (grupno anketiranje) na studentima prve i četvrte godine na pet fakulteta (Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Katolički bogoslovni fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet). Osnovna hipoteza rada je da će biogenetičke i kibernetičke koncepcije ljudskoga u većoj mjeri biti prihvaćeni kod studenata tehničkog, prirodnoznanstvenog i medicinskog područja (FSB, PMF, MED), nego kod studenata društvenog i humanističkog područja (FF, KBF). Radna hipoteza odnosi se na pretpostavljenu pozitivnu korelaciju između biogenetičke i kibernetičke koncepcije ljudskoga i onih religijskih orijentacija koje predstavljaju odmak od institucionalizirane religioznosti, odnosno pretpostavljamo negativnu korelaciju navedenih koncepcija ljudskoga sa sadržajima koji obuhvaćaju institucionaliziranu religioznost. Dobiveni rezultati potvrđuju osnovnu hipotezu rada, a radna hipoteza nije potvrđena.