Kvaliteta poučavanja - karika koja nedostaje u reformama obrazovanja - Palekčić, Marko (Array, 2009)
U radu se polazi od postavke da je osiguranje kvalitete nastave ponajprije zadaća škole. Kvaliteta nastave ovisi o kvaliteti ili profesionalnim kompetencijama nastavnika. Otuda važnost kvalitetnog koncepta obrazovanja i izobrazbe nastavnika u provedbi bilo koje reforme obrazovanja. To potvrđuju i istraživanja o tome kako najuspješniji školski sustavi postaju vrhunski. Kvaliteta poučavanja pokazuje se kao odlučujući faktor uspješnosti obrazovnih sustava zemalja čiji učenici postižu najboje rezultate u svijetu. Kvaliteta poučavanja je ona karika koja nedostaje u reformama obrazovanja. Otuda je odnos nastave, znanja i kompetencija učenika središnji teorijski i praktični problem u svim reformama obrazovanja. A svaki pokušaj reformiranja obrazovanja morao bi sadržavati primjeren odgovor na konceptualna i provedbena pitanja odnosa nastave (na sveučilišnoj razini), znanja (znanstvenih, stručnih i profesionalnih) i kompetencija (sadašnjih i budućih) budućih nastavnika.