Život u granicama kulture - Cifrić, Ivan (Array, 2009)
Članak govori o pitanju «granica» života. Pojam život odnosi se na organsko i na kulturu (društvo), koja ima svoj «životni vijek». Diskurs o životu kultura relevantan za njihov odnos prema životu, a time i za bioetičko pitanje. Autor polazi od teze da svaka kultura formira odnos prema biološkom životu i prema drugim kulturama, postavljajući različita ograničenja tijekom povijesti kao i u suvremenosti. Granice se odnose kako na ograničavanje uvjeta života životinjskog svijeta, tako i na ograničenja čovjekova života - slobode unutar kulture i slobode autonomnog napretka kultura (društava). S demokracijom se ne smanjuju ograničenja životu. U tom kontekstu propituju se tri teze: (1) Zahvaljujući znanosti i tehnici, granica života postaje pomična, pa čovjek duže živi. Istodobno kulturni imperijalizam skraćuje ili ugrožava život mnogih kultura (društava) ; (2) Povećava se kontrola nad životom (ekološkim uvjetima i socijalnim uvjetima). Najveću moć imaju tehnika i veliki međunarodni sustavi koji propisuju režime života kao ograničenja životu ; (3) Globalni ekosustav se održava zahvaljujući umreženosti brojnih ekosustava. On teži očuvanju strukture i stabilnosti (zakoni ekodinamike nasuprot zakonu termodinamike - entropiji). Posljedice granica su (1) čovjekovo fizičko i mentalno prilagođavanje na sustave kontrole života u svakodnevici u funkciji akceptiranja postavljenih granica ; (2) smanjivanje kulturne raznolikosti i globalna socijalna neravnoteža ; (3) propitivanje i kritika stanja unutar društva (sustava), umjesto propitivanja društva (sustava) kao takvog.