Sportsko klađenje - neke psihosocijalne karakteristike različitih kategorija kockara - Zajc, Lidija; Jokić-Begić, Nataša (2009)
U ovom istraživanju bavili smo se ispitivanjem nekih karakteristika patološkog sportskog klađenja. Istražili smo postoje li razlike između različitih kategorija kockara u impulzivnosti i traženju uzbuđenja, upotrebi psihoaktivnih sredstava te nekim ponašajnim aspektima sportskog klađenja. U istraživanju je sudjelovalo 95 muških sudionika redovitih posjetitelja sportskih kladionica. Koristeći DSM-IV kriterije za poremećaj patološkog kockanja podijelili smo sudionike u tri skupine: društvene (do jedan zadovoljeni kriterij), rizične (dva do četiri zadovoljena kriterija) i moguće patološke kockare (pet i više zadovoljenih kriterija). Rezultati su pokazali da 10.5 % sudionika pripada kategoriji patoloških kockara, a 42 % kategoriji rizičnih kockara. Patološki i rizični kockari se češće klade, uplaćuju više novčane iznose za klađenje te sudjeluju u većem broju kockarskih igara. Patološki se kockari još razlikuju od društvenih u češćoj konzumaciji lakih droga. Razlika među skupinama nije se pokazala u konzumaciji cigareta niti alkohola. Patološki i rizični kockari postižu više rezultate od društvenih u impulzivnosti, ali nema razlike u odnosu na traženje uzbuđenja. Dobiveni rezultati su pokazali da među korisnicima sportskih kladionica ima značajan broj ljudi poteškoćama iz kruga patološkog kockanja, što ima implikacije za daljnja istraživanja i osmišljavanje preventivnih i kurativnih aktivnosti.
Projekt MZOS
HRV