Rodna politika u Vojnovićevoj "Dubrovačkoj trilogiji" - Nemec, Krešimir (Array, 2009)
Žene igraju važnu ulogu u strukturi Vojnovićeve "Dubrovačke trilogije". No već se u rasporedu dramskih snaga očituje snažna spolna asimetrija karakteristična za ideologiju i praksu patriharhalnoga društva: muškarcima su namijenjeni javni poslovi (politika, ekonomija, kultura), dok su žene, zatvorene u "kavezu svoga roda", i dalje čuvarice doma i ostataka aristokratskoga ponosa. Članak analizira rodne odnose i raspored ekonomije moći u svakom dijelu trilogije.