Aboridžinski Samson i Dalila - Polak, Iva (Array, 2010)
Rad započinje objašnjavanjem nevidljivosti aboridžinskog redatelja dugometražnog igranog filma u okviru australske kinematografije. Njegovim dolaskom na igranofilmsku scenu 1990-ih godina, aboridžinski se redatelj svojim ostvarenjima su(p)rotstavlja dugovremenim orijentalističkim uprizorenjima aboridžinalnosti. Nagrađivani film Samson i Dalila (2009.) mladog aboridžinskog redatelja Warwicka Thorntona također se kritički osvrće na ideološki obojenu pretpostavku neaboridžinskih redatelja koji su dugovremeno smatrali da znaju najprimjerenije filmski prikazati aboridžinsku kulturu. Thornton snima nepretenciozan film o svakodnevici Aboridžina Sjevernog teritorija, te preživljavanje australskih marginalaca prikazuje kroz krhku ljubavnu priču o dvoje mladih aboridžinskih tinejdžera, Samsonu i Dalili, koji unatoč sumornoj stvarnosti uspijevaju pronaći tračak nade.