Planiranje, spontanost i okolica: primjer pothodnika u naseljima Trnsko-Trokut u Zagrebu - Stojan, Mara; Čaldarović, Ognjen (2006)
Prostor na rubu naselja Trnsko u Zagrebu, prema željezničkoj pruzi, karakterizira specifičan način upotrebe prostora. Nastao je kao rezultat "nedopuštene" aktivnosti stanovnika naselja. Povod za istraživanje procesa koji su uobličili taj dio naselja jest nedavno dovršen projekt izgradnje pješačko-biciklističkoga pothodnika između naselja Trokut i Trnsko. Namjera je bila ne samo utvrditi na koji će način projekt promijeniti prostor i utjecati na život stanovnika naselja nego u širem kontekstu analizom prostorno-planske dokumentacije utvrditi način promišljanja o javnim prostorima kolektivnih stambenih naselja u vremenu njihova nastanka (na konkretnom primjeru) te razloge zbog kojih planovi u segmentu javnih otvorenih površina ovdje nisu zaživjeli. Osim analize pisanih materijala, opservacijom na terenu i primjenom metode niskostrukturiranog intervjua korisnika prostora, autori su pokušali razjasniti procese koji danas obilježavaju urbanizam te upozoriti na kompleksnost tih odnosa, kako bi se optimirale planirane prostorne intervencije i život koji se tu već odvija.
Projekt MZOS
HRV