Privatizacija kroz otkup stanarskih prava: prvi sociologijski nalazi i aspiracije - Čaldarović, Ognjen (Array, 1993)
Uradu se iznose najvažniji rezultati sociologijskih ispitivanja o aspektima otkupa stanarskih prava u Hrvatskoj, koja je u svibnju i lipnju 1992. godine proveo Zavod za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prvo ispitivanje provedeno je na 500 ispitanika, na uzorku populacije Zagreba (tri različita dijela grada), a drugo u četiri grada Hrvatske, na ukupnom uzorku od 1000 ispitanika. Prikupljeni rezultati ispitivanja pokazuju da je najveći broj ispitanih pripravan otkupiti stanove, i to prije svega stanove u kojima sada živi, neovisno o njihovim značajkama. Najprihvaćeniji način otkupljivanja obročno je otplaćivanje u domaćoj valuti. Najveći broj ispitanika nije najiscrpnije obaviješten o procesu otkupa, a proceduru doživljavaju pretjerano kompliciranom. Ispitivanje je pokazalo da u pučanstva postoji čak i viša razina pripravnosti za otkup stanova no što se to na prvi pogled vidi i očituje.