Proširenost glagolskih predmetaka - Jelaska, Zrinka (Array, 2009)
U radu se uvodi pojam proširenost kao jedne od mogućih brojčanih mjera koje mogu poslužiti za proučavanje značenja glagolskih predmetaka, posebno uporabnoga. Najprije se određuju pojmovi plodnost, čestotnost i proširenost i njihove se razlike oprimjeruju na maloj građi. Potom se donose brojčani podatci o glagolskim predmetcima koji pokazuju njihovu proširenost. Glavna je građa utemeljena na popisu pet tisuća hrvatskih glagola odabranih prema čestoti, što znači da su uključeni svi najčešeći u opsegu u kojemu je čestota važna. Taj je popis proširen predmetcima, čime se dobio glavni popis, gotovo dvostruko veća građa. U njoj se raščlanjuju brojčani podatci o proširenosti plodnih, slabo plodnih i neplodnih predmetaka poznatih iz literature. Pokazuje se i da prijedložni predmetci imaju znatno veći udio među glagolskim predmetcima nego (danas) neprijedložni predmetci, u čemu su slični izrazno jednakim najčešćim hrvatskim prijedlozima.