Utjecaj šesnaestostoljetnog imaginarija na oblikovanje hispanskoameričkog kulturnog identiteta - Krpan, Ivana (Array, 2010)
Na osnovi misionarskih zapisa iz XVI. stoljeća, koji govore o prvom kontaktu Europljana s autohtonim zajednicama Novoga svijeta, objašnjava se utjecaj postojećih imaginarija obaju kulturnih krugova na stvaranje slike o vlastitom identitetu. Svjedočanstva misionara se povezuju s kasnijim istraživanjima M. Leóna-Portille, jednog od najznačajnijih proučavatelja predhispanskih kultura u razdoblju prije i za vrijeme trajanja kolonizacije, te se u okviru njegovih istraživanja i prethodne imagološke analize objašnjava problematika akulturacije i preoblikovanja kulturnog identiteta autohtonih zajednica današnjeg Meksika.