Fokus regulacije u ranoj odrasloj dobi i retrospektivni izvještaji o roditeljskom ponašanju - Brković, Irma (2009)
Koncept fokusa regulacije u psihologiju je uveo Higgins 1997. godine, razlikujući promotivni fokus (povezan s napretkom, razvojem i postignućem) od preventivnog fokusa (povezanog sa zaštitom, sigurnošću i odgovornošću). Kao najvažniji socijalizacijski utjecaj koji oblikuje stupanj u kojem će biti izraženi fokusi regulacije, te koji će fokus dominirati kod nekog pojedinca, Higgins navodi ponašanje roditelja. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti tu hipotezu, odnosno ispitati vezu između roditeljskog ponašanja oba roditelja te promotivnog i preventivnog fokusa njihove djece. Istraživanje je provedeno na 130 studenata Sveučilišta u Zagrebu (87% žena), koji su izvijestili o svojim regulacijskim fokusima te o ranijem roditeljskom ponašanju svojih roditelja. Rezultati su pokazali da retrospektivni izvještaji o roditeljskom ponašanju značajno objašnjavaju varijancu preventivnog fokusa regulacije u ranoj odrasloj dobi, pri čemu su se nadzor i negativna disciplina majki te prihvaćanje, psihološka kontrola i popustljivost očeva pokazali značajnim prediktorima. Promotivni fokus regulacije značajno su predvidjeli majčino prihvaćanje i negativna disciplina. Pozitivna roditeljska ponašanja, osobito majčina, bila su povezana sa jačom samoregulacijom, neovisno o njenom fokusu. Analiza razlika u roditeljskim ponašanjima između pojedinaca s različitim dominantnim fokusom regulacije pokazala je da su kvalitetnija roditeljska ponašanja povezana s izraženijim preventivnim nego promotivnim fokusom regulacije. Dobiveni rezultati djelomice potvrđuju teorijski pretpostavljeni utjecaj roditeljskog ponašanja na razvoj samoregulacije.
Projekt MZOS
HRV