Pavia - Čazma: primjer sjevernotalijanskih utjecaja na renesansnu umjetnost kontinentalne Hrvatske - Šourek, Danko (2009)
Tijekom arheoloških iskopavanja provedenih 1957. godine na mjestu utvrde u Čazmi pronađeno je nekoliko ulomakâ arhitektonske dekoracije od pečene gline. Pri tom je, svojim nedvojbeno renesansnim stilskim osobinama, osobitu pažnju pobudio fragmentarni prikaz putta s grozdovima vinove loze. Temeljem cjelovito sačuvane opeke s istovjetnim figuralnim motivom, danas uzidane u južni zid svetišta kapele sv. Julijane u Tremi nedaleko Križevaca, kao i novih nalaza većega broja srodnih ulomakâ u samoj Čazmi, moguće je pretpostaviti postojanje razrađene dekorativne sheme koja je krajem XV. i početkom XVI. stoljeća najvjerojatnije ukrašavala tamošnju rezidenciju zagrebačkih biskupâ.
Projekt MZOS
HRV