Porodne težine i duljine novorođenčadi u bolnici u Novoj Bili - Bilobrk Josipović, Ljiljana (Array, 2010)
Sažetak. Cilj rada. Izraditi tablice i analizirati standardne vrijednosti porodnih težina i duljina novorođenčadi u bolnici u Novoj Bili. Ispitanice i metode. Analizirani su podatci za 5697 novorođenčadi iz jednoplodnih trudnoća, gestacijske dobi od 34 do 42 tjedna, retrogradno za desetogodišnje razdoblje od 1998. do 2007. godine. Svoje rezultate smo usporedili s dosadašnjim mjerenjima i standardima. Iz analize su isključena djeca iz blizanačkih trudnoća, mrtvorođena djeca, malformirana djeca i djeca majki sa nesigurnim trajanjem trudnoće. Rezultati. Prikazane su centilne vrijednosti porodnih težina i duljina novorođenčadi i to po navršenim tjednima trudnoće, paritetu majke i spolu novorođenčadi. Medijana vrijednosti porodne težine i duljine sa navršenih 40. tjedana iznosi 3600 grama i 52 centimetra. Najnižu težinu i duljinu imale su djevojčice prvorotkinja (3450 g i 51cm) a najvišu dječaci višerotkinja (3770 g i 53 cm). Ispitana novorođenčad najsličnija su onima iz splitskog rodilišta, dok su, u usporedbi s europskim prosjekom i podacima iz ostalih velikih hrvatskih gradova, nešto veća. Zaključak. Potrebno je izraditi jedinstvene nacionalne antropometrijske standarde kao preduvjet za otkrivanje poremećaja fetalnog rasta.