Stilistika nijanse - Bagić, Krešimir (Array, 2009)
Gradacija (lat. gradatio, stupnjevanje) makrostrukturalna je figura ili figura misli kojom se postupno pojačava ili ublažava kakva predodžba, emocija, misao ili ideja nizanjem značenjski bliskih izraza. Gradacijski niz čine najmanje tri riječi, sintagme ili rečenice koje imaju zajedničku značenjsku jezgru i koje se međusobno dopunjuju, proširuju i bogate. Kada se ostvaruje kao pojačavanje izraza ('Ona je lijepa, prekrasna, božanstvena), govori se o klimaksu ili uzlaznoj gradaciji – gradatio ascedens. Kada se ostvaruje kao ublažavanje izraza ('Sve je utihnulo: i nebo, i zemlja i čovjek'), govori se o antiklimaksu ili silaznoj gradaciji – gradatio descedens. Može obilježavati pojedine segmente iskaza, ali može se prometnuti i u uporišno načelo njegove kompozicije. Uvijek pretpostavlja uspoređivanje i isticanje.