KAJ i hrvatska časopisna tradicija - Brešić, Vinko (Array, 2009)
Nakon početnih traženja novih pozicija s kraja 40-tih i 50-tih godina 20. st. proces reinstitucionalizacije hrvatske kulture - usprkos strogo kontroliranim uvjetima - dobio je novi zamah koji je 60-tih godina rezultirao između ostaloga i eksplozijom novih časopisa u svim hrvatskim regijama i na svim razinama. U tome kontekstu 1968. osnovan je i sve do danas izlazi časopis Kaj koji kao relativno čvrsta struktura reflektira, regulira i inicira mnoga obilježja nacionalne kulture na mijenama raznovrsnih socijalno-političkih i kulturnih paradigmi.