Sociokulturni i psihosocijalni aspekti rizičnoga seksualnog ponašanja - Štulhofer, Aleksandar (2009)
Premda je pojam seksualnih rizika šireg sadržaja, pod njim se uvriježeno misli na rizik od zaraze spolno prenosivim infekcijama (SPI), uključujući i HIV. Počevši od adolescencije, SPI su ozbiljan problem za reproduktivno i seksualno zdravlje žena i muškaraca. Dok psihosocijalna dimenzija seksualnih rizika govori o utjecaju individualnih obilježja i interpersonalne dinamike na donošenje odgovornih seksualnih odluka, sociokulturna dimenzija upućuje na važnost društvene slojevitosti te dominantnih ideoloških i moralnih očekivanja, koji mogu povećati ili smanjiti ranjivost određenih skupina. Sveobuhvatna i djelotvorna zaštita reproduktivnog i seksualnog zdravlja, odnosno prevencija rizika od infekcije SPI, podrazumijevaju poznavanje medicinskih i nemedicinskih aspekata rizičnog ponašanja, jasno razgraničenje između znanstvenih činjenica i moralističkih imperativa te interdisciplinarno oblikovanu prevenciju, koja uključuje i sustavnu seksualnu edukaciju.
Projekt MZOS
HRV