Gospa Sinjska vizijom pučkog pjesnika: Teška povijest roda hrvatskoga za vrijeme zuluma turskoga - Nikolić, Davor, kroatist (Array, 2009)
Ova pjesma kronikalna tipa nema glavnog aktera, odnosno glavni je njezin akter Gospina slika i njezin čudotvoran put. U nekoliko kratkih slika prikazana su čudesa Gospina, a najveće je čudo sačuvano za epski klimaks - pobjedu kršćana nad Osmanlijama i obranu grada Sinja. Pučki karakter ove epske pjesme otkriva se ponajviše u stilizaciji koja je usko povezana i s versifikacijskim rješenjima.