SMS-informativka kao mikrokulturna promjena u hrvatskim školama: pilot evaluacija programa - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2008)
Rad opisuje pilot evaluaciju informatičkog paketa SMSi, prvenstveno namijenjenog unaprjeđivanju informiranja i komunikacije između nastavnika, učenika i njihovih roditelja. Istraživanje je pripremljeno i provedeno u razdoblju između ožujka i svibnja 2008. godine u tri zagrebačke osnovne škole u kojima su obuhvaćeni učenici osam 6. i 7. sedmih razreda te njihovi roditelji, a obavljeni su i intervjui s nastavnicima koji su već neko vrijeme koristili uslugu. Ukupno je anketirano 163 učenika, od kojih je 69 (42, 3%) bilo uključeno u SMSi, i 202 njihovih roditelja (84 ili 41, 6% je koristilo uslugu). Analiza prikupljenih podataka temelji se na provjeri pet hipoteza o potencijalnim intendiranim i neintendiranim efektima SMSi servisa. Nalazi pokazuju da korištenje usluge može imati pozitivan učinak na informiranje učenika o nastavnim i izvannastavnim sadržajima, komunikaciju između roditelja i nastavnika te roditelja i njihove djece, kao i samo-percipiranu roditeljsku kontrolu. Utvrđeno je, također, da roditelji koji su uključeni u SMSi iskazuju značajno veće zadovoljstvo školom koje njihovo dijete pohađa od roditelja iz kontrole skupine. Prikupljeni podatci ne ukazuju na tendenciju supstitucije izravnog kontakta roditelja i nastavnika (u školi) neizravnim (SMSi). S obzirom na niz metodoloških ograničenja studije, u budućnosti će biti potrebno provesti opsežnije i preciznije (bolje kontrolirano) evaluacijsko istraživanje kako bi se provjerili ovi preliminarni rezultati.