Al Qa’ida: nastanak, struktura i strategija - Bilandžić, Mirko, politolog (2008)
Al Qa’ida je posljedica rata u Afganistanu. Postupnom transformacijom u terorističku organizaciju ona je postala izraz novog oblika terorizma, proizašlog iz transnacionalizma i globalizacije. Al Qa’ida, kao pobornik globalnog džihada i stvaranja panislamističkog kalifata, transnacionalna je po identitetu i regrutiranju članova, a globalna po ideologiji, strategiji, ciljevima i mreži organiziranja. Američki „rat protiv terorizma“ nije se pokazao efikasnim i nije uništio Al Qa’idu. Čak štoviše, Al Qa’ida je nakon proglašenja „rata protiv terorizma“ postala još moćnijom: ideološki, organizacijski, kadrovski i operativno. Njezina moć izvođenja terorističkih udara bitno je povećana. Nakon 2001. godine Al Qa’ida diljem svijeta godišnje prosječno izvodi pet puta više terorističkih udara (bez djelovanja u Afganistanu i Iraku) nego u razdoblju do 2001. Al Qa’ida je stoga veći izazov međunarodnoj sigurnosti nego je to bila ikada ranije, ona je i dalje najveća pojedinačna opasnost za međunarodnu sigurnost.
Projekt MZOS
HRV