Okrugli stol „Historijska znanost prije i poslije postmoderne“, Filozofski fakultet u Zagrebu, 20. studeni 2009. - Janković, Branimir (Array, 2009)
U punoj velikoj dvorani nove knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu održan je u organizaciji Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, časopisa Historijski zbornik i izdavačke kuće Srednja Europa okrugli stol o intrigantnoj temi, polemičkom susretu historije i postmodernizma. Organizatori su za povod raspravi izabrali objavljivanje prijevoda dviju teorijskih knjiga, Marca Blocha, Apologija historije ili zanat povjesničara (Zagreb 2008) i Keitha Jenkinsa, Promišljanje historije (Zagreb 2008) te članka Mirjane Gross, Dekonstrukcija historije ili svijet bez prošlosti (Historijski zbornik, god. LXII, br. 1/2009, str. 165-194). U tekstu u kojem se poziva na okrugli stol navedeno je kako se „posljednjih dvadesetak godina hrvatska historiografija vidno pluralizirala“, ali da je „broj profesionalnih povjesničara koji se sustavno bave spoznajnim mogućnostima, teorijskim i metodskim kontroverzama u suvremenoj historiografiji vrlo malen“. Tekst najave ističe važnost „hrvatskog prijevoda jednoga od najvažnijih djela teorijske i praktične (auto)refleksije u 20. stoljeću inovacijski prijelomne tradicije časopisa Annales“ njihovog ponajvažnijeg predstavnika Marca Blocha te jedne od najreprezentativnijih knjiga postmoderne kritike historije kao discipline Keitha Jenkinsa, čije su teze bile predmetom kritike u spomenutom članku M. Gross, „osobno neupitno najzaslužnije za utemeljenje sustavne i svjetski otvorene kulture inovativnih pristupa temeljnim pitanjima teorija i metoda u hrvatskoj historiografiji“.