Apel za hrvatsku autonomiju 1849. godine - Holjevac, Željko (Array, 2009)
Autor obrađuje obraćanje Hrvatskog sabora 1849. habsburškom vladaru Franji Josipu s molbom da se uzme u obzir hrvatska autonomija. Apel nije dao željenog učinka i vladar je uveo apsolutizam u sve habsburške zemlje, uključujući i hrvatske zemlje.