Roditeljsko ponašanje zaposlenih roditelja: povezanost s objektivnim obilježjima posla i subjektivnim doživljajem odnosa roditeljske i radne uloge - Sočo, Mateja (Array, 2011)
Polazeći od modela determinanti roditeljskog ponašanja (Belsky, 1984.), u ovom radu ispitana je povezanost roditeljskoga ponašanja zaposlenih roditelja s objektivnim obilježjima posla i roditeljevim subjektivnim doživljajem odnosa između roditeljske i radne uloge. U istraživanju su sudjelovala 162 zaposlena oca i 380 zaposlenih majki, koji su imali djecu od 3 do 16 godina. Podaci su prikupljeni online upitnicima primijenjenim na internetu. Rezultati su pokazali da su karakteristike posla u nešto većoj mjeri povezane s roditeljskim ponašanjem očeva nego majki, osobito kad se razmatra negativno roditeljstvo. U roditelja obaju spolova subjektivni doživljaj posla jače je povezan s roditeljskim ponašanjem od objektivnih obilježja posla. Najznačajniji prediktori roditeljskoga ponašanja roditelja obaju spolova bili su doživljaj ometanja radne uloge roditeljskom i procjena važnosti roditeljske uloge. Majčino roditeljstvo bilo je značajno povezano i s procjenom važnosti radne uloge. Raspravljene su teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza i dane smjernice za buduća istraživanja.