Kognitivne spolne razlike: Jučer, danas, sutra - Zarevski, Predrag (Array, 2010)
U radu se analiziraju kognitivne spolne razlike. Članak opisuje važne radove od početka 20. stoljeća sve do rezultata najrecentnijih istraživanja i metaanaliza. Usmjeren je na istraživanja kojima je cilj bio provjeriti spolne razlike i u g-faktoru inteligencije i na razini užih faktora inteligencije. Prikazani su i radovi koji se bave nejednakim razvojem inteligencije u predadolescentskoj i adolescentskoj dobi u funkciji spola. U ovome se radu jasno vide problemi na koje istraživači nailaze u pokušaju mjerenja inteligencije, odnosno zaključivanja o različitostima u inteligenciji među spolovima. Uzroke nekonzistentnosti valja tražiti ponajprije u operacionalizacijama konstrukata po kojima se provodi usporedba. Nalaz oko kojeg se svi znanstvenici slažu jest da muškarci imaju veće raspršenje na mjerama inteligencije, zastupljeniji su na krajevima distribucija, a kod žena je uža krivulja raspodjele rezultata. Jedina veća spolna razlika u korist muškaraca jesu neke vidno-prostorne sposobnosti i one ne pokazuju tendenciju smanjivanja. Neke od verbalnih sposobnosti bolje su razvijene kod žena, ali s trendom smanjivanja tih razlika. Kognitivne spolne razlike sve se više proučavaju u terminima kognitivnih procesa, a sve manje u terminima faktora inteligencije. Na kraju se može zaključiti da bi istraživanja trebala biti usmjerena prema traženju sličnosti među spolovima, jer se pokazalo da 78% metaanaliza razultira zanemarivim razlikama, a samo su u 8% slučajeva dobivene velike razlike.