Globalizacija prvih kamenih alata i obradba polimera - Čatić, Igor; Rujnić-Sokele, Maja; Karavanić, Ivor (2010)
Na temelju istraživanja o utjecaju gume i plastike na globalizaciju došlo se na zamisao da se otkrije prvi materijalni globalizacijski put. On počinje u Goni, u Etiopiji, prije oko 2, 6 milijuna godina izradbom prvih kamenih rezala (sjekača i odbojaka). Utvrđena su tri karakteristična mjesta izradbe tih rezala u rasponu od milijun godina. To širenje izradbe kamenih alata autori su nazvali putem kamenih alata. Ti su se alati rabili za postupke odvajanja prirodnih polimera životinjskog podrijetla, rasijecanje kostiju i rezanje strvina. Slijedila je obradba odvajanjem čestica prirodnih polimera: drva, kostiju, bjelokosti i rogovlja. Prema nalazima najstarija je obradba drva odvajanjem čestica, oko 400 000 godina, a tim je postupkom načinjena vjerojatno prva frula od kosti mladunčeta špiljskog medvjeda (životinjski polimer) prije oko 55 tisuća godina.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV