Razgovori ugodni: Konstantin VII. Porfirogenet i percepcije najranije hrvatske povijesti - Vedriš, Trpimir (Array, 2010)
U radu se opisuju okolnosti održavanja skupa „U početku bijaše De administrando imperio: Konstantin Porfirogenet i percepcije najranije hrvatske povijesti“ te se navode njegovi neposredni predšasnici. Ukratko se prikazuje osam izlaganja sa toga skupa priređenih u ovome tematskom bloku te se dotiče pitanje njihova doprinosa istraživanju „dalmatinskog dossiera“ Konstantina VII. Porfirogeneta u hrvatskoj historiografiji. Ukazujući na relevantnost pojedinih, u tim studijama iznesenih pretpostavki i teza, propituje se moguće značenje takvog 'mjesnog znanja', odnosno proizvoda lokalnih historiografija u širem međunarodnom kontekstu suvremenih istraživanja Porfirogenetova djela.