Rat ili mir? - oružane organizacije u Sjevernoj Irskoj i njihova kategorizacija - Bilandžić, Mirko (2004)
Sjevernoirski sukob, koji u svojoj suvremenoj fazi traje od 1969., nemoguće je jednoznačno odrediti. S jedne strane, to je unutarnji sukob s elementima i etničkog i religijskog i građanskog sukoba, dok je, s druge strane, to i sukob koji ima značajnu međunarodnu dimenziju. Bez obzira na različita određenja sjevernoirskog sukoba jedno je nesporno: to je zasigurno jedan od najdugotrajnijih i najkrvavijih sukoba u suvremenoj Europi, u kojem je život izgubilo 3.600 osoba, dok ih je 47.000 ranjeno. U središtu suvremenog sjevernoirskog sukoba nalazi se terorizam. Ovaj rad donosi prikaz oružanih organizacija u Sjevernoj Irskoj. Analiza pokazuje da oružane organizacije u Sjevernoj Irskoj spadaju u red terorističkih te da su neke aktivne gotovo cijelo stoljeće
HRV