Synonim pojęcie zapomniane. O dżokeryzacji współczesnego języka - Kryzan-Stanojević, Barbara (Array, 2010)
Synonimy, wyrazy istniejące niejako wbrew zasadzie ekonomiczności języka, są sygnałem językowych wartości, umysłowego bogactwa, które pozwala na cieniowanie znaczeń, precyzowanie detali, estetyzowanie wypowiedzi. Ich użycie wymaga zastanowienia, rozwagi, wyboru między niekiedy bardzo bliskimi treściami. Są sprzeczne z tempem narzuconym przez współczesność i z obecnym sposobem komunikacji. Pośpiech i intensywny tryb życia powodują, że komunikacja sprowadza się do niezbędnych informacji podawa‑ nych w postaci zwięzłej, skróconej, bez waloryzowania odcieni znaczeniowych, dla wyrażenia zaś emocji wystarczają wykrzykniki czy wręcz gesty, które w zapisie pojawiają się w postaci ikon, obrazków, rysunków. W wyniku takiej ekonomizacji wypowiedzi niejednokrotnie dochodzi do przemieszania znaczeń i, co spróbuję pokazać w swoim artykule, do stopniowego skracania szeregów bliskoznacznych, a co za tym idzie – i do stopniowego zanikania funkcji synonimicznej. Zamiast ciągów pojawiają się rozmaitego rodzaju uniwersalne wyrażenia, które roboczo nazywam słowami‑dżokerami.