Odnos mita i književnosti u razdoblju fin de sieclea i u avangardi - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 1989)
Esej započinje povijesnim pregledom shvaćanja mita u različitim razdobljima, a u drugom dijelu se koncentrira na način na koji se mitsko upotrebljava u tekstovima kraja stoljeća (Nazor, Yeats) te u avangardnim tekstovima Krleže (Balade Petrice Kerempuha), Joycea (Uliks), Matkovića (Heraklo), Anouiilha (Antigona).