(Tro)jedinstvena knjiga o hrvatskoj moderni, (Nikola Batušić, Zoran Kravar, Viktor Žmegač: Književni protusvjetovi: Poglavlja iz hrvatske moderne) - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2002)
Tekst je recenzija jednog od najznačajnijih priloga promišljanjima hrvatske moderne. Posebice se komentira treći dio studije koja se bavi temom “umjetnih svjetova”, ustanovljujući na jedan nov način vezu između poetskog i političkog na novi način. Tu je važna Kravarov tvrdnja da naš modernizam ima značajan nacionalni identitet. Evidentno je to u načinu na koji se tretira pejzaž, ali i nostalgično okretanje prošlosti nije samo pasatističko, već je također u funkciji nacionalnog. Isto tako, secesijski vitalizam, pokazuje Viktor Žmegač, važan je ne samo po svojoj estetici, već i u proizvodnji nacionalnoga ideologema.
HRV