Što je Meštrović značio Londonu? - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 1994)
Izložba otvorena 24.lipnja 1915 u Victoria and Albert Museumu u Londonu bila je izuzetan događaj, ali i uzrok određenih kontroverzi. I dok kritičari uglavnom slavili divlju snagu, ekspresivnost i arhitektonsku monumentalnost o artikulaciji nacionalnoga bića, neki drugi otvaraju pitanje etičkog i moralnog aspekta te smatraju njegove skulpture povredom jevnoga morala.