"Irske priče o progonstvu" (Padraic O'Conaire, U progonstvu), Bibliovizor - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 1998)
Prikaz analizira roman O'Conairea uspoređujući ga s Joyceovim romanom o dobrovoljnom izgnanstvu koji Stephen U Portretu odabire kao svoje životno opredjeljenje. Razlike je što je to kod Stephena slobodan odabir, a u romanu U progonstvu radi se o ekonomskoj nužnosti. I irski jezik kojim je ovaj roman pisan pridonosi uvjerljivosti upravo socijalnog aspekta romana.