Vrijednosti kao predmet sociološke znanosti - Davorka Matić (1990)
kako su vrijednosti determinante društvenog selektivnog ponašanja, koncept vrijednosti nametnuo se kao jedan od ključnih koncepata društvenih znanosti. Stoga su brojni sociolozi usmjerili svoju pažnju prema problemu definiranja vrijednosti. U ovm se radu zastupa shvaćanje prema kojem se vrijednosti određuju kao kriteriji izbora, vremenski trajni standardi za procjenjivanje vlastitih i tuđih akcija, ali i kao komponente "životne filozofije" pojedinca. Samo proučavanje vrijednosti treba uzeti u obzir ambivalentan karakter vrijednosti ; istovremeno one izražavaju zavisnost i i podređenost individue društvenom svijetu koji ga okružuje, ali i projekciju budućeg, potrebu čovjeka za prevladavanjem postojećeg. Jedna od teza rada jest da vrijednosti sudjeluju u procesu racionaliziranja akcije te da, stoga, preko koncepta vrijednosti možemo tumačiti društveno ponašanje. U obrani vrijednosnog objašnjenja od kritike kako ono završava u zatvorenom krugu, autorica se poziva na temporalnost društvenog događanja kao i na pretpostavku o stabilnosti obrazaca ponašanja.
HRV